Zelda – Belgisk vallhund  (Groenendael)

Belgisk Vallhund Goenendael
Zelda

Zelda är en Belgisk vallhund (Groenendael) som nu kommer att springa in på sitt 16:onde år. Under de senare åren, så har hon haft problem med stelhet i höften samt att 4-tass-driften inte riktigt har fungerat som den borde. Efter ett par besök hos veterinären, för utredning och behandling, så fick vi rekommendationen att titta på någon typ av rehab för Zelda. Som tur var, så hade min moster bara några dagar tidigare nämnt ”Sofia i Svanskog” då hon själv är hos Sofia titt som tätt. Så med varma rekommendationer, bokade vi in vårat första möte med Sofia, så att hon skulle få klämma, känna och ta sig en titt på Zelda.

Att Sofia har en väldig passion och besitter ett oerhört kunnande gällande hundar och sitt yrke, det förstår man väldigt snart, när man träffar henne. Jag var lite orolig inför det första mötet med Sofia. Zelda är inte väldigt förtjust i främlingar och speciellt inte de personer som tror att de ska få ta i henne på något sätt. Men vi kom till en lugnt och fin miljö, där Zelda var i fokus och allt gick i hennes takt, väl mutad med lite godis så fick Sofia allt klämma och känna bäst hon ville, mer eller mindre.

Kinesiologitejp på hund Belgiska vallhund
Nybehandlad och tejpad

Efter en mycket grundlig undersökning, så målade Sofia upp en bild utav hur läget såg ut, på ett oerhört lätt och okomplicerat sätt, som till och med jag kunde förstå. Hon föreslog även en behandlingsplan med massage och elterapi samt flera Att-Göra-Hemma övningar, som vi successivt har arbetat in under behandlingstiden.

Det hann inte gå många besök hos Sofia innan vi började se effekt utav behandlingen, Zelda blev lättare i sin gång, hon har inte längre problem med att kunna sträcka på sig och hon har inte heller längre stora problem med att gå ifrån stående position, till att lägga sig ner eller vice versa. Hon är också mycket gladare.

belgisk vallhund canineopat svanskogs hundfysik
Zelda har sitt hö bak tejpad för korrektion

Tiden hos Sofia har bjudet på fler än ett ”Aaahaa…!” moment och i mitt fall, så har jag lärt mig mycket, om något som jag egentligen inte har haft en tanke på. Det har varit väldigt nyttigt med ett par nya ögon, som har titta på Zelda. Sofia har också ett oerhört tålamod och förklarar och/eller visar övningar, lugnt och metodiskt samma sak, gärna två, tre och fem gånger om det så behövs och det behövs mest som alltid.

Nu har vi varit hos Sofia i 1.5 år och vi kommer att fortsätta besöken kontinuerligt på obestämd framtid för att underhålla Zelda på bästa möjliga sätt. Här är vi i väldigt trygga händer.

Tack Patrik och Zelda för att ni delar med er av era erfarenheter!