Kurage – Labradore Retriver

Labradore retriver canineopat smartviber hundrehab
Träning på smartviber vibrationsplatta

Kurage är en genomsnäll oturslabbe på fyra år.

Matte Jenny berättar om Kurages resa:

Han började halta när han var sex månader gammal. Det visade sig efter röntgen att hans båda armbågar var i riktigt dåligt skick. Vi blev remitterade till en specialistveterinär inom ortopedi. Veterinären hade aldrig sett en så ung hund med så dåliga armbågar. På grund av Kurages ringa ålder valde vi i samråd med veterinären att operera honom.

Operationen av första armbågen skedde i januari 2018, då var Kurage åtta månader gammal. Två veckor senare opererades hans andra armbåge. Därefter följde sex månaders rehab då Kurage endast fick gå korta koppelpromenader på plan, mjuk mark i ca fem minuter åt gången. Vi gjorde även sjukgymnastik för lederna några gånger per dag. Kurage fick inte gå i trappor, inte hoppa upp och ner i soffor eller sängar och endast röra sig på en liten begränsad yta inomhus.

Kurage lyckades mot alla odds bli riktigt bra och vi kunde börja träna hans muskler och leder lite mer genom att gå i skog och mark samt simma på sommaren.

Apporten inhämtad!

Tyvärr fick Kurage ett bakslag och blev rejält halt efter drygt ett år. Vi stod rådlösa då vi inte fann någon hjälp eller lösning, utan trodde detta var slutet för honom. Av en vän fick vi det goda rådet att ta kontakt med Sofia – Svanskogs hundfysik. Det blev räddningen för Kurage!

Sofia med sin kunnighet om hundens fysik, anatomi och psyke fick oss att tro på en framtid för Kurage. Han hade problem på fler ställen än armbågarna, då han kompenserat för svaghet och smärta i dem genom att belasta och arbeta med fel muskler och delar av sin kropp.

Kurage labbe ocd canineopat elterapi balansbollsträning

Genom el-behandling, massage och av Sofia noggrant utformade ”göra-hemma”- övningar blev Kurage sakta men säkert bättre. Han fick efter ett tag utökat träningsprogram. Han fick börja bygga upp muskler på rätt ställen i kroppen bland annat genom balansövningar, vibbplatta-träning och ”off-track”-trampande i skogen.

Kurage har härigenom fått en god fysik med muskler på rätt ställen. Han har kunnat gå ner i sin smärtlindrande och inflammationshämmande medicinering och klarar sig numera på en mindre underhållsdos. Kurage har sen en liten tid tillbaka varit utskriven från behandlingen hos Sofia. Men han kommer att komma tillbaka för förebyggande kontroller med jämna mellanrum.

Utan Sofia – Svanskogs hundfysiks kunskaper, hjälp, stöttning och engagemang, är vi övertygade om att Kurage inte hade klarat av att bli så frisk och stark som han är i dag. Utan utgången hade i stället blivit en av stor sorg för oss.

Viltspår labradore hundsport
Viltspår med mumsig klöv!

Redan efter första tillfället Kurage var på behandling hos Sofia har han varit överlycklig varje gång vi åkt dit. Han fullkomligt ÄLSKAR Sofia och vill helst inte gå därifrån. Även vi som husse och matte till Kurage har blivit så fantastiskt fint bemötta och väl omhändertagna av Sofia. Hon har förklarat och tydliggjort allt i behandling och träning så att vi förstått och varit delaktiga hela vägen.

Tusen tack Sofia. Du är vår superhjälte!

Texten ovan är i sin helhet skriven av Kurages matte Jenny, Stort tack för er berättelse och de fina orden!