Svipp – Blandras

Svipp

Matte Heike berättar:

Vi träffade Sofia på en kurs i Värmland hos Milene Wallins Braver Dogs. Vi var med på denna kurs pga Svipps beteendeproblematik. Milene som är bl.a. certificerad beteendeutredare för hund och katt brukar titta på en hund i sin helhet och så kom det sig att Sofia var med som Canineopat, för att kolla hundarna och göra en bedömning om hon kunde upptäcka några avvikelser i hundarnas fysik.

Hos Svipp upptäckte hon att han var helt stel i ryggen. Gick han en sväng så var det baktassarna som måste gå en liten större sväng än framtassarna för att få kroppen runt en buske t.ex. Han kunde inte böja sig i sidorna.

Svipp njuter gärna i naturen

Så bokade vi en tid hos Sofia! Hon gjorde en ordentlig genomgång av Svipps rörelseapparat och därefter blev det många behandlingar precis efter Svipps behov.

Sofia tröttnar aldrig att svara på alla frågor som jag hade och fortfarande har. Hon visar oändligt tålamod med att förklara för mig allt hon gör och varför hon gör precis så med ord så att jag förstår. Under tiden har Svipp fått el-behandlingar, massager, träning på vibbplattan, balansträning, mm och varje gång får vi med oss nya övningar för hemmaträning.

Svipp tränar hemma på sin balansbräda

Att det kunde va så enkelt att träna en hund genom att bara lämna skogsvägar och använda det som finns där i skogen. Stockar, stubbar, träd, stenar, blåbärsris och allt annat. Dessutom krävs det inte så mycket att träna hemma i stugan. Det måste ju inte vara uppblåsbara träningsredskap, det går lika bra med vanliga kuddar, filtar och annat som ändå finns hemma. Det var såklart Sofia som tipsade om allt det.

För Svipp gör träningen stor skillnad och jag tycker att det är lätt att förstå: Har Svipp ont i ryggen så är det inte lätt för honom att stå ut med folk som kommer oss till mötes. Han vet ju aldrig om en person bara går förbi eller kankse tom vill röra på honom och då är det bättre att skälla och göra utfall – för säkerhets skull.

Balansera på stockar är kul!

Svipp visar aldrig för mig att han har ont någonstans. Det märks bara på hans beteende. Blir det förändring med det så kontaktar jag Sofia och vi bokar tid med kort varsel. Annars åker vi dit regelbundet med några veckors mellanrum för att träna med nya övningar och nya utmaningar och kanske upptäcker spänningar i Svipps muskler innan han blir dålig.

Cavaletti genom träbockar

Här hemma tränar vi fys så gott som varje dag. Svipp älskar det lika mycket som han älskar Sofia. Han känner sig trygg med att komma in till mottagningen och jag är säker på att han vet: ”Här får jag hjälp med mina besvär”.

Det enda Svipp inte vet och kan är att alltid vara försiktig med sina rörelser och ta det lugnt. Att springa lös och rusa runt är det bästa han vet. Och ibland ska det va så för en hund eftersom livet måste ju ändå vara roligt.

Balansträning hemma

Texten ovan är i sin helhet skriven av Svipps matte Heike. Tack Heike och Svipp för ert förtroende och att ni delar med er!