Ta reda på vad som är lagom motion för din valp!

Sommartider förknippas för somliga som valptider! I samband med semester så passar det för många bra att skaffa valp! Det är mycket att tänka på när familjen utökas med en ung hund, alltifrån foderfrågor till motion. Vad beträffar motion och träning tycker jag att det finns några viktiga saker att tänka på som jag kommer berätta om i denna text!

Nisse

Det är för de flesta känt att man ska vara försiktig med att låta valpen gå i trappor och att den ska ha korta och mindre ansträngande promenader än en fullvuxen hund. Men hur länge ska man bära sin valp uppför trappan? När är valpen redo att gå på längre promenader? Bra att ta reda på är hur fort just din typ av ras brukar växa. En Jack Russel har växt klart betydligt tidigare än en Sankt Bernard till exempel! Men generellt brukar man säga att hunden är färdigväxt mellan 12 och 18 månader.

Drevern Brasse

När det gäller valpar ska man tänka på att rörelserna och motionen inte ska bli forcerade. Det är för de flesta självklart att man inte ska tvinga en valp, eller för den delen en vuxen hund, men jag menar att man ska vara lyhörd för individen och vara medveten om att jag som matte eller husse kan uppmuntra valpen till mer än vad som är hälsosamt för den i och med att peppa, leka och locka den till mer! Även en annan hund kan uppmuntra till att valpen anstränger sig för mycket. Valpen vill så gärna, det är ju så kul! Trots att valpen kanske är jätte trött! Det är detta jag menar med forcerad träning! Min valp är livlig och framåt hela tiden och gör helst mer och mer, oavsett om hon egentligen orkar…

Nisse

Brasse 9 veckor och Zehra 12 månader

Alla valpar växer olika fort och i olika etapper. Innan de så kallade tillväxtzonerna sluts, skelettet blir hårt, är valpen extra känslig för belastning och överdriven motion. Valpens konstruktion tål helt enkelt inte lika mycket som en vuxen hund. Under dessa tillväxtfaser kan man märka av en viss instabilitet i lederna hos valpen. Den går lite vingligt, den kan ha svårt med avståndsbedömning då den inte har en riktig uppfattning om hur stor den är. En valp som tidigare haft lätt att hoppa upp i soffan och nu börjar tveka på att hoppa upp, befinner sig just nu kanske i en sådan fas där den förändras och växer mycket. Den kanske till och med faktiskt är medveten om att den just nu inte är så stark och tvekar för att be om hjälp från oss människor! Då valpen tappar sina tänder går det åt mycket kalk, så då kan det vara klokt att ta det lugnt med motionen, då kroppen prioriterar tänderna och inte skelettet.

Hälleforsaren Atlas

Bara för att valpen tycker det är roligt att klättra upp för branta backar betyder inte att det är bra för den! Har du dessutom en valp av en storvuxen ras kan just klättring i backar eller aktiviteter som innehåller mycket hopp vara direkt olämpligt!

Hasen, hundens motsvarighet till häl, är en komplicerad del som hålls ihop av plantarligamentet. När hasen växer och samtidigt utsätts för hög belastning kan detta ligament ta skada och bli uttöjt, något som inte kommer att gå tillbaka!

Däremot ska man självfallet inte tro att valpen är gjord av glas! Den behöver pröva och lära känna sin kropp. Den behöver pröva att gå på olika underlag, i varierande terräng och pröva på backar och sluttningar.

Rozzy

Vad är målet att hunden ska klara av som vuxen? Allt man förväntar sig att ens hund ska kunna göra när den är stor, ska den ha prövat på som valp. Bor man i på tredje våningen utan hiss, ja då behöver valpen träna på att gå i trappor mer en den som bor på markplan, men ta hänsyn till individens förutsättningar och testa lagom. Ska valpen bli en draghund när den blir stor, då är det relevant att den fått vara med och sprungit kortare turer i spannet för att prova på! Det viktiga är att valpen endast ska bära sin egen vikt och utföra aktiviteten helt utan tidspress! Räkna inte på hur långt och länge ni har aktiverat er valp. Tänk hellre på hur den aktiveras!

Atlas med syskon

Blir valpen halt, svullen eller påvisar smärta och ovilja att röra sig måste veterinär uppsökas! Det är inte normalt att en valp har ont eller känner sig stel!

Tack till valparna och deras hussar och mattar som delade med sig av bilder! Aussien Nisse, drevern Brasse, golden retrievern Rozzy, Hälleforshunden Atlas och schäfern Zehra!