Massage, rehabträning och friskvård för hundar

Varför ska en hund få massage? Är det viktigt och veta vad som är bra träning för en hund? Vad är ett optimalt rörelsemönster för just din hund? Har alla hundar samma behov av samma typer av träning? Hur vet man egentligen om ens hund behöver massage? Dessa frågor besvaras i följande text, en text för dig som vill ha koll på saker som kan få din hund att må bra.

Behandlande massage

Massage är för oss människor inget obekant, men faktum är att hundar har även de behov av massage och extra omsorg om sin muskulatur. UPH Hundmassage, är en djupgående massage som provocerar, töjer och dränerar både ytliga och djupa muskler. Det gör att muskeln får bättre genomblödning, den blir töjd till optimal längd och forslar bort vätska och slaggprodukter.

Fördelarna med massage är många. Spänningar hunden går med hittas och behandlas innan hältan uppstår. Muskler som konstant har för högt tonus, spänning, ger ett ökat tryck på lederna och skadar då ledbrosket. Detta kan över tid ge problem med mer artros. En jämn och avslappnad muskulatur ger hunden ett mer ergonomiskt rörelsemönster och därmed bättre fysisk prestanda och ett gott humör.

Vanor som kan leda till förslitningar

 Men vi som inte tävlar, jagar eller arbetar med hunden, behöver våra hundar verkligen massage? Svaret är förmodligen ja. Drar hunden i kopplet på promenaderna, går hunden alltid på vänster sida om dig, rusar hunden ut i full fart på morgonen för första morgon kissen? Allt hunden gör så använder den sin muskelmassa och de, precis som oss, gillar ofta vanor. Det vill säga vi och de gör saker ungefär på samma sätt varje dag. Detta leder till en viss oliksidighet och i längden att den blir starkare i ena sidan än andra. Muskler överansträngs, som lätt leder till att de rör sig ojämnt och leder blir påverkade.

En del hundar har sen tidigt sämre leder, till exempel höfter och/eller armbågar. Är en led av någon anledning försvagad blir det ännu viktigare att musklerna fungerar bra och är välbyggda för att kompensera det leden i sig saknar.

Vi är alla ute och går ett par gånger om dagen med vår hund, men hur ser våra promenader ut? Får hunden tillgång till att gå på olika underlag, i olika terränger och röra sig i olika hastigheter? Detta är saker som är viktiga för att hunden ska bli medveten om sin kropp och fyra tassar, för att kroppens alla muskler ska få arbeta och för att kroppens leder ska kunna bibehålla sin rörlighet.

  Vad ska man titta efter?

Det ska se lätt och rytmiskt ut när en hund rör sig. De är fantastiska på att balansera sin vikt från en tass till en annan om underlaget är ojämnt och så skulle krävas. De kan spara energi med val av gångart för till exempel längre eller kortare distanser. De är helt enkelt experter på att ta sig fram och detta gör ju att det för oss som ägare kan vara svårt att se om hunden har ont någonstans då de ändå glatt hänger med på promenaderna, tävlingarna eller jakten.

Ledtrådar till ohälsosamma muskler kan vara att hunden ofta väljer passgång, tar kortare steg än normalt eller att den undviker vissa moment i miljön. Hunden som helst inte vill hoppa in i bilen, utan hellre vill bli lyft, kanske inte gör detta av lathet utan för att den känner sig stel eller svag av någon anledning. Hunden som bråkar när man ska sätta på den halsbandet kanske har ont i nacken eller har huvudvärk. Eller hunden som alltid ligger och vilar på samma sida kanske gör detta för att undvika att belasta ett särskilt ben sen när den ska resa sig.

  Vad ska vi träna och varför?

Beroende på vad just din hund gillar att göra är det viktigt att den har tränat på just det tidigare på ett skonsamt sätt. Ingen av oss som aldrig åkt längdskidor kommer vilja börja med att köra Vasaloppet till exempel. Vill man träna till exempel Weight Pull med sin hund är det viktigt att man börjar med så lite vikter att hunden kan träna in en bra teknik att dra till att börja med, innan man lägger till de tyngre vikterna.

Har du däremot en hund som skadat ett ben vid en olycka måste du och hunden kanske börja med en helt annan typ av träning än den ni höll på med tidigare. Det kanske var en träningsform som krävde kondition och arbete i hög fart som ni genomförde ihop. På grund av en skada kan helt andra typer av träning bli relevant.

Man kan ju även förebygga olika ledproblem med god muskelträning. I den typen av träning kanske inte styrka och kondition är som viktigast utan rörelse och balans.

För att veta hur man ska träna med sin hund kan det vara mycket fördelaktigt att först ta reda på om det finns någon muskel som av någon anledning arbetar fel eller snett. En muskel som inte klara att arbeta i sin tänkta rörelsebana, kommer vid träning inte bygga sig korrekt, vilket resulterar i att vi inte får de resultat vi vill med vår träning.

För att bibehålla, måste vi underhålla

För att göra en liknelse till något som är bekant för många av oss, brukar jag påpeka det faktum att det räcker inte att köpa och montera fyra bra däck på din bil, för att den ska få goda köregenskaper. Däcken måste bland annat underhållas med kontroll av lufttryck. Är en hjulinställning inte helt korrekt kommer däcket utsättas för överdrivet slitage och förlora sina tänkta egenskaper.  Är däcket i sig obalanserat så kommer det inte heller hålla i längden, utan måste tas till verkstad och få problemet åtgärdat innan större skada uppstår.  För att bibehålla funktionen och förlänga livskvalitén ser vi till att underhålla!

Självklart ska även våra hundar unnas detta innan eventuella hältor eller ledproblem uppstår. Förutsättningar förändras och så även möjligheten för våra hundar att prestera. Alla får inte en problemfrikropp från start och det kan vi ta hänsyn till och stärka hunden där det behövs. Andra kan råka ut för något traumatiskt och på så vis behöva extra hjälp. De som har de önskade förutsättningarna för framgång vill vi ju hjälpa så att de behålls under så lång tid som möjligt. Vänta inte på att problemen ska dyka upp! Jobba istället för att så få problem som möjligt ska uppstå!

 Fråga någon som vet!

Skapa dig en uppfattning om vad som är normalt för din hund, hur brukar din hund röra sig, vad brukar den orka, vad brukar hunden väga och finns det någon av liknande ras att genomföra med? Ta reda på vad din hund kan vara behjälpt med i vardagen. Kanske handlar det om en annan typ av halsband eller sele. Eller kan det vara så att hunden är hjälp av en mer specialiserad typ av uppvärmning innan aktiviteten? Lär dig vilka rörelser, tempon och muskelgrupper som är starkast på din hund och ta hänsyn till vad den inte är lika bra på och anpassa den dagliga motionen därefter!

Ta dig tid att gå igenom hunden med någon som besitter god kunskap om hundens muskler, till exempel en canineopat, fysioterapeut eller en veterinär om vad din hund skulle kunna klara av eller om man behöver förbättra något i hundens vardag för att främja en frisk, stark och lycklig hund.

Canineopat

  Som certifierad canineopat har jag specialiserat mig på hundens rörelseapparat och allt vad den innefattar. Hur påverkas hunden av smärta, hur kan smärta visa sig och hur blir man av med smärta. Det intressantaste är när man dessutom kan ta reda på varför smärtan uppstod. Vilken muskelgrupp var det som började arbeta snett eller på annat sätt felaktigt? Och varför blev det så?

Att gå till en canineopat är sällan ett ”quick-fix”. Jag hjälper muskulaturen till ett bättre utgångsläge och sedan ge dig som kund rörelseövningar att arbeta med tillsammans med din hund. Det är då den riktiga rehabiliteringen tar fart! Alltså när vi hittat ett skonsammare rörelsemönster som vi vill befästa hos hunden och bygga på.

Jag kan även hjälpa till innan de ohälsosamma muskelspänningarna har gett en rörelsestörning. Med hjälp av att noggrant palpera, trycka i, hundens olika muskler kan jag hitta lokala spänningar. Dessa spänningar kan vi återställa till normalt tonus, spänning, med hjälp av djupgående massage eller elektroterapi, som är mycket snällt mot kroppen.

Kom ihåg att man tjänar på att förebygga och att det kan löna sig att rehabilitera de små spänningarna innan de angriper leden och resten av rörelseapparaten.

 

Text skriven av Sofia Malmberg, Certifierad Canineopat och Diplomerad massageterapeut för hund, från UPH Education