Ömne – Wachelhund

wachtelhund
Ömne

Matte Ann-Sofie skriver:

Ömne är en wachtelhane som har haft problem med hältor av och till genom åren. Orsakerna har förmodligen varierat, allt från problem med spräckta klokapslar, via sträckningar efter vådliga färder i skog och mark, till konsekvenser av drag i kopplet (som wachtel vill han ju gärna ligga i sträckt koppel med nosen i backen).

Sommaren 2020, när han var sex år, lät vi göra en röntgen av båda frambenen eftersom han haltade igen. Veterinären hittade inga fel och kunde inte göra mer, utan rekommenderade oss att anlita en canineopat. Vi googlade och hittade Sofia och Svanskogs Hundfysik.

Wachtel
Alltid ett tuggben till hands”

Det blev en ögonöppnare till en ny värld för oss som hundägare! Att en människa går till fysioterapeuten om läkaren inte kan hjälpa till känns ganska självklart. Men att hunden också behöver sin sjukgymnast hade jag faktiskt inte reflekterat över på det sättet. Det visade sig att Ömne hade en hel del som behövde behandlas – jag kan över huvud taget inte återge namnet på en enda av de muskler som Sofia pratat om, men jag vet att Ömne har fått en oerhört noggrann genomgång, och att behandlingen har reviderats efterhand, eftersom ett problem i kroppen kanske visar sig ha förorsakats av något annat, någon annanstans i kroppen…

Efter ett antal behandlingar med massage, ström och vibrationsplatta har vi nu kommit till det stadiet då Ömne kan börja träna upp vissa muskler, enligt Sofias anvisningar (”vanlig” träning” har vi kunnat göra i viss mån hela tiden).

balansboll hund
Fitbone
Gott med godis när man tränar

När vi började gå hos Sofia var Ömne, förutom lite halt på ett framben, ganska stel och också lite krum i ryggen. Jag tror att vi hade vant oss vid att se honom sådan, så att vi inte riktigt lade märke till det. Men det som märktes var att Ömne hade ganska dåligt humör och inte var sig lik i sättet, förmodligen för att han hade ont. Det dröjde bara ett par behandlingar så började Ömne bli glad igen, han slutade till exempel att vakta skarpt på sitt stöldgods, som strumpor och annat värdefullt. Han äter bättre och trivs med livet. Och, förstås, hans hälta är borta. Dessutom har han fått en ny favoritdestination att åka till. När jag säger ”ska vi åka till Sofia?” blir han överlycklig och SLÄNGER sig in i bilen!

Texten är i sin helhet skriven av Ömnes matte Ann-Sofie